קבלה

מדוע כתוב את השם בתפילה גם בלשון זכר וגם בלשון נקבה?

ד' טבת התשע"ג | 17.12.12 00:00

שאלה

לדוגמא אומרים מודים אנחנו לך.. ובתפילה אנחנו אומרים גם.. לשימך ולך נאה להודות. אם אנחנו מתפללים להשם מדוע הוא מופיע בתפילה גם בלשון זכר וגם בלשון נקבה?

תשובה

הקב"ה אין לו גוף ולא דמות הגוף ח"ו, ולא שייך ליחס לו תואר זכר או נקבה חס ושלום. עם זאת בתורה כל הכינויים להקב"ה הם בלשון זכר (בורא העולם, אבינו, יוצרנו גואלנו וכו'), וע"כ אנו בתפילה פונים אליו בלשון זכר. עם זאת בסידורי הספרדים וכן בסידורי אשכנז הישנים, ישנה פחות הקפדה על לשון זכר בלבד בפניה לבורא, ובחלק מן המקרים זוהי השפעת השפה הארמית (שמשמשת ציר מרכזי בתפילות רבות) ובה לשון נקבה משמשת גם כפניה לאיש. למרות זאת ההקפדה כיום בסידורי אשכנז, היא על פניה רק בלשון זכר.

אולם שונה הדבר לגבי המילים "לךְ" ו"בּךְ" ששם קיימת גם בפניה לבורא בסיומת שווא ולא קמץ, ואין זאת במשמעות לשון נקבה, מפני שבמילים אלו ניקוד זהה משמש הן לזכר ולנקבה (ראה דברי רבי אברהם אבן עזרא בפרושו לספר במדבר (יא,טו)).

שליחת שאלה לרב

גולשים יקרים,
על מנת שנשיב לשאלתכם לשביעות רצונכם, אנא מלאו את הטופס במלואו. אנו נשתדל להשיב לשאלתכם בהקדם האפשרי.

כותרות עיקריות

סיפורים
0

המעשה הוא העיקר - סיפור

לעיתים קרובות, יושבים חסידים ומתוועדים. המשפיע אינו מסתפק רק בהעברת מסרים, אלא מרבה לתבל אותם בסיפורים שונים, מהעבר וגם מההווה. מהי הסיבה לכך ? מדוע אינו מספיק להעביר את המסר עצמו ?
קראו עוד
קצרים
רוחניות
רוחניות